Okolica Term Čatež

Počitnice v Čatežu so lahko polne doživetij in hkrati tudi odlično izhodišče za izlete v okolico Term Čatež.

brežice
Raziščite sprehajalne poti v okolici Term Čatež ali se podajte na izlet s kolesom po razgibanih kolesarskih poteh.
  • Brežice se ponašajo z bogato naravno in kulturno dediščino, ki se obiskovalcu razkriva na vsakem koraku. Obiščite številne gradove, ki so zaznamovali mesto in okolico: grad na Mokricah z vrhunsko restavracijo in dvestoletnim angleškim parkom, brežiški grad s Posavskim muzejem in Viteško dvorano ter pišeški in bizeljski grad, ki bdita nad okoliškimi vinogradi. V središču mesta Brežice se ponosno dviguje vodovodni stolp. Priporočamo tudi sprehod po še eni mestni znamenitosti – po starem mostu čez Savo in Krko.

  • Na Bizeljskem vam bodo gostoljubni domačini z veseljem razkazali edinstvene repnice – votline v kremenčevem pesku – in vas povabili na kozarček rujnega. Pokukali boste lahko v gnezdišče zanimive ptice – čebélarja. Z ogledom etnografske zbirke in kovaškega muzeja se bodo časovna kolesja zavrtela za nekaj sto let nazaj.
    repnice na bizeljskem
    Poiščite ptiča kosca, ki gnezdi le v naravnem parku Jovsi.

  • V Pišecah si oglejte domačijo in spominsko zbirko slovenskega jezikoslovca Maksa Pleteršnika.

  • Na ogled vas vabijo tudi samostan Pleterje ter Galerija Božidar Jakac in Forma viva v Kostanjevici.

  • Na potepu po Gorjancih – gričih, polnih vodnih izvirov, pravljic in legend – morda srečate škrata Čateža. Legenda pravi, da so na krajih, kjer so ljudje videvali »Čateža«, mnogokrat našli izvire dobre vode.